Aşılama (İnseminasyon)
Çocuk Sahibi Olmanıza Yardımcı İlk Adım!
Aşılama (inseminasyon), tüp bebek tedavisinden önce yardımcı üreme tekniklerinin ilk tedavi basamağıdır. Yıkanmış spermlerin, cinsel ilişki olmaksızın, bir enjektör aracılığı ile direk rahim içine verilmesidir. Bu yöntemde amaç, ilaç kullanılarak kadında daha kaliteli bir yumurtlamanın elde edilmesiyle belirlenen yumurtlama zamanına denk gelecek şekilde, eşinden alınan spermlerden özel yıkama yöntemleri ile yıkanarak seçilen normal yapıdaki ve hareketlilikteki sperm grubunun rahim içine verilerek gebelik olasılığının arttırılmasıdır.
Normal cinsel ilişkinin mümkün olmadığı durumlara, sperm hareketliliğinin az olduğu hallerde, servikal faktörün bozuk olduğu durumlarda, anti sperm antikorların varlığında inseminasyon yararlı olabilir. İnseminasyonun normal cinsel ilişkiye olan üstünlüğü servikal faktörü ortadan kaldırması, spermlerin kat etmesi gereken yolu azaltmasıdır. Bazı durumlarda rahim ağzından salgılanan sıvı spermlerin rahim içine geçişine engel olabilir. İnseminasyon bu gibi durumların varlığında önemli avantajlar sağlar.
Aşılama (İnseminasyon) İçin Gereken Şartlar
Sperm analizi sonuçları normal ya da en azından normale yakın olmalıdır. Ejekulatında hiç sperm olmayan ya da çok az sperm bulunan kişilerde inseminasyon fayda sağlamaz.
Kadında (ovülasyon) yumurtlama problemi bulunmamalıdır. Böyle bir problemi olan kadında önceden yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar ve çatlatma iğneleri kullanılarak ovulasyon sağlanır.
Yumurta ve spermin buluşmasını sağlayan tüplerin rahim filmi ile açık oldukları gösterilmelidir.(HSG-Rahim Filmi)
Ayrıca; oluşan bir gebeliğin tutunmasını engelleyecek endometrial bir patoloji olmamalıdır.
İnseminasyon uygulanacak çiftlerde eğer yumurtlama problemi varsa önce ilaçlarla yumurtalıklar uyarılır (ovülasyon indüksiyonu). Yumurtlama tedavisi haplarla (klomifen sitrat) veya iğnelerle (gonadoropin) yapılır. İğnelerle yapılan tedavilerdeki gebelik oaranları haplarla yapılandan daha fazladır.
Yumurtlama Tedavisi Süreci İçin Jinekoloji Kliniği Yanınızda!
Yumurtlama tedavisinde (ovülasyon indüksiyonunda) ilaç kullanmaya adetin 2 veya 3. günü başlanır. Yumurtalar yaklaşık 8-12 günde gelişmesini tamamlar bu sırada seri ultrasonografilerle yumurta gelişimi takip edilir ve yumurtalar (18-20mm) yeterli boyuta ulaştığında çatlatma iğnesi yapılarak bu iğneden 32-36 saat sonra aşılama (inseminasyon) işlemi gerçekleştirilir.
İnseminasyondan önce 3 gün cinsel perhiz gereklidir. Aşılama günü, sperm kalitesini bozabileceğinden kayganlaştırıcı vb. kullanılmadan mastürbasyon ile sperm örneği verilir. Elde edilen semen örneği içinde bulunan diğer hücre ve maddelerden uzaklaştırılır ve sıvı bir çözelti haline getirilir. IUI için kullanılacak spermin hazırlanmasında, yıkama veya swim-up teknikleri kullanılarak, başarı oranının artırılması ve olası komplikasyonların azaltılmasına çalışılır.
Hizmetimizden Memnun Kalan Danışanlarımız
Danışanlarımızın tüp bebek tedavisinde ağrı kesici kullanımı yorumları da aşağıdadır.
Meyra A.
Jinekoloji Kliniği'nin uyguladığı aşılama tedavisi sayesinde hamile kaldığımızı ve kızımız olacağını öğrendik. Ardından başarılı bir hamilelik süreci geçirdim. Tedavi süresi boyunca bizimle ilgilenen uzman jinekologumuza çok teşekkür ediyorum.
Elveda N.
Jinekoloji Kliniği ekibiyle arkadaşım sayesinde tanıştım. Ardından anne olmak istediğimi söyledim ve aşılama tedavisine başladık. Şu an oğlum 7 yaşına girdi. Tüm ekibe bütün yardımları için çok teşekkür ediyorum.
Pervin M.
Eşimle beraber yedi senedir çocuğumuz olmasını çok istiyorduk. Tüp bebek sürecimize nasıl başlayacağımızı ararken burasıyla karşılaştık. Başarılı bir süreç geçirdik. Şu anda beş aylık hamileyim, benimle titizlikle ilgilenen herkese teşekkür ederim.
Mutlu yarınlarınız için bizimle iletişime geçin!
İnseminasyon uygulandıktan sonra bir miktar semenin dışarıya geri gelmesi normaldir. İşlemden sonra 10-15 dakikalık istirahat yeterlidir, daha sonra kişi normal günlük aktivitelerine dönebilir ,ilk 24-48 saat ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması önerilir, şart olmamakla birlikte hastaya progesteron desteği verilebilir.
Bu işlem uzun sürecek birçok işlemin başlangıcı olduğundan, oldukça önemli bir basamaktır diyeviliriz. İşte burada sizlere gereken, uzman eller ve son teknoloji ekipmandır. Bu aradığınızı da Jinekoloji Kliniği’nde bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve ücretsiz ön görüşme fırsatından yararlanmak için formumuzu doldurup bize ulaşın!
- Başvurduğunuz ilk muayene %25 indirimli!
- Genital Bölge Sıkıntıları İçin Ön Muayene Olanağı
- Hamilelik Döneminde Periyodik Takip
Başarılı bir aşılama sonrasında;
İşlem sonrası 2 hafta içinde adet görülmez ise gebelik testi yapılır.
Testin pozitif olması durumunda uygun şekilde gebelik takiplerine başlanır. Negatif olması durumunda kadının adet kanamasının 2 veye 3. günü yeni bir deneme için ilk ultrason incelemesine çağırılır.
IUI uygulanan kişilerde gebelik oranında altta yatan infertilite nedenine bağlı olarak normal ilişkiye oranla %5-20 artış söz konusu olabilmektedir. Şans, uygulama sayısı arttıkça biraz daha artar.
Eğer yaş, evlilik ve infertilite süresi uzunsa aşılama denenmeden direkt tüp bebek ve mikroenjeksiyona geçilebilir.